Gruzja – najstarszy region winiarski na świecie

Zaskakujące jest to, od jak dawna w tej właśnie części świata zajmowano się produkcją wina. Samą uprawę roślin winorośli rozpoczęto tam aż siedem tysięcy lat przed naszą erą! To wprost nieprawdopodobne, jednak takie są fakty.

Na pomysł samego wytwarzania wina mieszkańcy południowego Kaukazu wpadli zupełnie przypadkowo. Pewnego razu zauważyli po prostu co dzieje się z winogronowym sokiem, gdy pozostawi się go na zimę. Od roku 4000 p.n.e. Gruzini zakopywali więc naczynia z gliny napełnione sokiem z winogron w ziemi. Owe naczynia, nazywane – kwervi, zamykane były za pomocą specjalnej, drewnianej pokrywy. Wino przechowywane właśnie w ten sposób mogło przetrwać nawet pięćdziesiąt lat.

Obecnie w Gruzji mówi się o pięciu głównych regionach, które słyną z produkcji win. Zdecydowanie pierwsze miejsce zajmuje tu Kachetia, z której pochodzi aż siedemdziesiąt procent winogron rosnących w Gruzji. Pola winorośli zajmują tu obszar 32 tysięcy hektarów.

Jeżeli jednak skupić się jedynie na winach o wyższej klasie jakości, produkowane są one przede wszystkim z winogron pochodzących z mikroregionów, nazywanych inaczej apelacjami. W Gruzji, oficjalnie zaakceptowanych jest osiemnaście takich mikroregionów.

Wracając jednak do wspomnianych wcześniej pięciu głównych regionów, prócz Kachetii, są to: Kartlia, Imeretia, Racza-Leczchumi i Dolna Swenetia oraz Wybrzeże Czarnomorskie.

W samej Kachetii wydzielonych jest dwadzieścia pięć mikroregionów. Drugim co do wielkości regionem winiarskim w Gruzji jest Imeretia. Zajmuje ona powierzchnię dziewięciu tysięcy hektarów. Jedyną uznaną apelacją jest tu jednak Swiri, która słynie z produkcji białego wina wytrawnego.

Region o najdłuższej nazwie, czyli Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia, zaliczany jest do tych o większym prestiżu. Świadczy o tym przede wszystkim fakt, że ze względu na umiejscowienie winnic na bardzo stromych zboczach, wszystkie procesy uprawy prowadzone są wyłącznie ręcznie. Nie jest to jednak zbyt duży obszar ponieważ zajmuje zaledwie 1,7 tysięcy hektarów. Najlepsze mikroregiony, to Tvishi i Khvanchkara.

Ostatnim z pięciu regionów winiarskich umiejscowionych na terenie Gruzji, jest Wybrzeże Czarnomorskie. To znane jest również pod angielską nazwą – Black Sea Coast. Podzielony jest on na cztery obszary winnic: Megrelię, Gurię, Adżarię i Abchazję.

 

o autorze

M.B.

Artykuł pochodzi z serwisu:

Albercik.pl – darmowe artykuły do przedruku na strony www

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij